Microsoft UK’s aanslagbiljet uitgedaagd … door de Sunday Times

Een van de vele Microsoft Ierland gebouwen in Dublin ….

Windows 10, Microsoft’s Surface all-in-one PC zei aan de kop van oktober hardware te lanceren, Windows 10, Windows 10 tip: Maak een perfecte achtergrond voor uw desktop of lock screen, mobiliteit; Google weerlegt Edge batterij beweringen van Microsoft: Chrome op Surface duurt langer, Cloud, Azure, Office 365: Microsoft’s twee nieuwe cloud-regio’s aan te pakken data privacy-kwesties

de naam van Microsoft is over het algemeen ontbreekt in de rapportage van belastingontwijking door Amerika’s tech reuzen: de dupe van de aanval is voor rekening van Apple, Google, Facebook en Amazon, die allemaal beschikken over geavanceerde strategieën belastingvermindering. Nu is de Sunday Times heeft de hoed van Microsoft’s geworpen in de ring, in een halve pagina (paywalled) artikel met de kop “belastingontvanger back £ 100m Microsoft piepen”.

De kern van het verhaal is dat Microsoft is een van de 143 bedrijven die “advance pricing agreements” met de Britse belastinginning service, HMRC (Her Majesty’s Revenue & Customs) hebben. Microsoft’s deal loopt van 2011 tot 2017. De Sunday Times zegt

Net als een aantal bedrijven, Microsoft trechters Europese omzet door middel van Ierland, waar het 12,5 procent vennootschapsbelasting lager is dan in het Verenigd Koninkrijk 20 procent tarief.

Het is uiteraard moeilijk de “lokale bijdrage” bedrijfswinsten beoordelen. Meeste Microsoft software wordt in de Verenigde Staten, terwijl de hardware is ontworpen in de VS en in China vervaardigd. Het lijkt erop dat de Britse operatie gedeeltelijk wordt behandeld als een marketing arm, en beoordeeld aan de hand dat een dergelijke marketing zou kunnen worden gedaan door een derde partij.

The Sunday Times verhaal contrasteert het Verenigd Koninkrijk inkomsten vastgelegd door Microsoft Ireland Operations met de vennootschapsbelasting betalingen die in het Verenigd Koninkrijk rekeningen van Microsoft Ltd. In 2014, bijvoorbeeld, Microsoft Ltd betaalden £ 21,9m ($ 32 miljoen) in de vennootschapsbelasting op een omzet van £ 2,2 miljard ($ 3,2 miljard). Echter, dit betekent niet veel, omdat de belastingen op de winst worden betaald, niet op de omzet. En winst kan worden beheerd door multinationals, die het bedrag dat de dochteronderneming betaalt de moedermaatschappij van de producten en diensten kunt instellen.

Winst zal ook worden beïnvloed door de bedragen die de dochteronderneming besteedt aan zaken als onderzoek en ontwikkeling, marketing, pensioenpremies en – via investeringsaftrek – infrastructuur, zoals datacenters en andere gebouwen. In het Verenigd Koninkrijk, kan 230 procent van gekwalificeerde R & D-uitgaven in mindering gebracht op de handel in winst.

Omdat de Sunday Times opgemerkt, HMRC zei: “Geen enkel bedrijf zal een enkele cent te betalen minder belasting als gevolg van [vooraf prijsafspraken]”, terwijl Microsoft zei dat het “voldoet aan alle regels en voorschriften over de hele wereld”. Zij voegde daaraan toe dat “onze Europese activiteiten, productie en distributie is gecentraliseerd in Ierland en is al sinds de jaren 1990.” (Microsoft Ierland geopend in 1985.)

Toch zijn de Amerikaanse tech bedrijven komen onder toenemende druk om meer lokale belasting te betalen. Het Verenigd Koninkrijk heeft onlangs een “omgeleid winstbelasting” met een 25 procent tarief. Als het werkt, zal dit effectief prima bedrijven die voorkomen dat het betalen van de standaard 20 procent tarief.

Naar aanleiding van de openbaring dat Facebook betaalden slechts £ 4.327 ($ 6.314) in het Verenigd Koninkrijk vennootschapsbelasting in 2014 – minder dan haar personeel betaalde inkomstenbelasting – het bedrijf zei dat het zou zijn laadsysteem veranderen en meer belasting betalen van 2017.

Eerder dit jaar, Google overeengekomen om het Verenigd Koninkrijk te betalen een extra £ 130m ($ 181m) in achterstallige belastingen, die het vorige decennium. Echter, Frankrijk wil € 1,6 miljard ($ 1,8 miljard) in achterstallige belastingen. Vorige maand heeft de Franse politie een inval in Google’s hoofdkantoor in Parijs, zegt Google was “die momenteel worden onderzocht verergerd financiële fraude en georganiseerde het witwassen van geld”.

De Europese Unie onderzoekt ook lage fiscale regelingen gemaakt door Apple, Amazon en Starbucks met respectievelijk Ierland, Luxemburg en Nederland. (Apple Ierland verluidt betaalt minder dan 2 procent.)

De inzet is hoog. De EU gaat ervan uit dat corporate belastingontwijking kost lidstaten tussen ongeveer € 50 miljard 70000000000 € per jaar.

De VS een soortgelijk probleem. Tech reuzen zoals Apple, Microsoft en Google zijn bedrijf miljarden dollars in de winst in het buitenland in plaats van te betalen de Amerikaanse overheid 35 procent belastingtarief. Ongeveer $ 2 biljoen nu “gevangen” in het buitenland. En zoals American Prospect opmerkt: “$ 700.000.000.000 is veel [belasting] inkomsten, zelfs in Washington.

Microsoft’s Surface all-in-one PC zei aan de kop van oktober hardware te lanceren

Windows 10 tip: Maak een perfecte achtergrond voor uw bureaublad of lock-scherm

? Google weerlegt Edge batterij beweringen van Microsoft: Chrome op Surface duurt langer

Azure, Office 365: Microsoft’s twee nieuwe cloud-regio’s aan te pakken data privacy-kwesties