Microsoft’s obsessie met piraterij dreigt een Windows 10 licenties puinhoop

Microsoft wil dat iedereen Windows 10 draaien.

Meer Windows 10

Wanneer moet ik upgraden, Microsoft:? Meer dan 75 miljoen apparaten; FAQ: U hebben vragen, Ed Bott’s got antwoorden; Review: Goodbye, Windows 8, hello, Windows 10; Hoe wordt Windows 10 eigenlijk doet tot nu toe; laptops? tabletten upgrade gids; Duwen mijn MacBook en iPad opzij; Windows 95 start 20 jaar geleden

Ze zijn zo vastbesloten om een ​​duidelijke breuk met het verleden te maken, in feite, dat ze een ongekend aanbod van gratis Windows 10 upgrades hebt gemaakt voor iedereen met Windows 7 of Windows 8.1. Dat is een enorme user base, die honderden miljoenen en misschien wel meer dan 1 miljard pc’s wereldwijd.

Dit is een heel groot probleem. Voor de eerste keer ooit, zal een grote Windows-versie upgrade komen via Windows Update, zonder betaling vereist en geen hoepels om door te springen.

Ze verdubbeld naar beneden op die deal vorige week met het nieuws dat de upgrade beschikbaar zou zijn, zelfs op pc’s met ‘niet-echte “(piraterij) exemplaren van Windows.

Nu echter, lijkt het bedrijf te steunen af ​​van die eerste, blijkbaar te-goed-to-be-true aanbod.

Het is nog een andere ronde van teleurstelling in de voortdurende saga van Microsoft-licenties. Elke keer als het lijkt erop dat het bedrijf op het punt staat iets te Windows licenties meer verstandige en minder belastend te maken te doen, iemand (meestal in de juridische afdeling) krijgt koude voeten.

Om te begrijpen wat er aan de hand hier, moeten we beginnen met een korte inleiding over de manier waarop Microsoft verandert besturingssystemen in cash.

business model van Microsoft voor Windows onveranderd al jaren: pc-makers betalen voor OEM exemplaren van Windows, die zij verkopen aan consumenten en bedrijven. Consumenten betalen voor upgrades (tenzij ze hobbyisten bouwen van hun eigen pc’s, in dat geval worden ze verwacht te betalen voor een retail Windows-licentie). Enterprise-klanten betalen een hoge prijs voor volumelicentie upgrades die een keur aan geavanceerde functies en extra rechten gebruik omvatten.

Het fundament van dat model is de volledige Windows-licentie, die Microsoft dringt aan op het ontvangen van betaling voor, meestal door middel van een OEM. Door de jaren heen heeft Microsoft komen met stickers en certificaten van echtheid, aangevuld met hologrammen en andere anti-sabotage mechanismen, om te helpen bewijzen dat een PC heeft dat de onderliggende licentie en dus, in zijn bizarre marketing-speak, “echt.”

Het was groot nieuws in januari wanneer Windows baas Terry Myerson aangekondigd dat “een gratis upgrade voor Windows 10 beschikbaar voor klanten met Windows 7, Windows 8.1 en Windows Phone 8.1, die een upgrade in het eerste jaar na de lancering zal worden gemaakt. *”

Let op het woord “klanten”. Myerson niet zeggen: “de consument”, en er is geen woord in de begeleidende blog post om een ​​onderscheid te maken tussen het bedrijfsleven en het gebruik van de consument te stellen. (Dat feit zal binnenkort belangrijker worden.)

Ja, er een sterretje, waardoor deze voetnoot

Vorige week, Microsoft nam de “gratis upgrade voor iedereen” verhaal naar het volgende niveau, met Reuters melden dat Myerson vertelde hen, in een telefonisch interview, “We zijn het upgraden van alle gekwalificeerde pc’s, echte en niet-originele, naar Windows 10.

Bij Microsoft, “niet-echte” betekent ten onrechte een licentie en illegale kopieën, en de Reuters verhaal citeert Myerson als het bespreken van Microsoft’s wens om “re-bezighouden” met honderden miljoenen Windows-gebruikers in China, waar de meeste worden uitgevoerd zonder vergunning illegale kopieën van Windows .

Wat gebeurt er met de leden van de Windows Insider programma dat de Windows 10 Technical Preview? Hebben ze moeten bewijzen dat ze een legitieme Windows 7 of 8.1-licentie voordat ze de laatste editie te krijgen? Zo ja, hoe gaat dat werken? En waarom in hemelsnaam;? Zal de consument met Windows Vista en XP op hardware die compatibel is met Windows 10 te betalen voor een upgrade? Zo ja, hoeveel? En nogmaals, waarom? Het kan niet genoeg inkomsten vormen voor materiaal, en het kan alleen de complexiteit toe te voegen aan een proces dat zo eenvoudig mogelijk moet zijn;. Hoe bouw-je-eigen-PC klanten verondersteld om Windows 10 te krijgen? Hoe zit het met iemand die wil Windows draaien in een virtuele machine op haar MacBook;? Wat gebeurt er een jaar na Windows 10 schepen en de “consument gratis upgrade aanbod” ogenschijnlijk eindigt? Heeft Microsoft echt van plan om te beginnen met het opladen voor upgrades dan? ? Serieus, en een vraag die ik heb herhaaldelijk gevraagd: Als iemand maakt gebruik van de gratis Windows 10 upgrade-aanbieding en dan lijdt een systeem schijf crash, hoe doen ze opnieuw te installeren Windows 10 op het vervangende apparaat?

Ik bevestigde dat offerte via e-mail met een Microsoft-woordvoerder en ook gevraagd of de deal over de hele wereld toegepast. Hier is onze volledige uitwisseling over dit onderwerp

Me: En op de “gratis upgrades voor piraten” verrassing aan te kondigen, is dat de hele wereld toe te passen?

Woordvoerder: De upgrade is van toepassing op elke markt.

De eerste indruk van de opmerkingen Myerson was dat Microsoft in wezen was het aanbieden van een amnestie-programma, omdat het bedrijf “re-grijpt” met piraten wereldwijd. Krijg een upgrade, leken ze te zeggen, en kom terug naar de kudde. Alles is vergeven, en door de manier waarop wij kunnen u interesseren in Microsoft diensten zoals Skype en Office 365?

Hier is wat Android-eigenaren doen als Apple brengt een nieuwe iPhone, Apple’s garantie voor waterbestendige iPhone 7 niet vloeibare schade; $ 400 Chinese smartphones? Apple en Samsung afschuiven goedkope rivalen, de prijzen te verhogen in elk geval;? Google’s DeepMind claimt belangrijke mijlpaal in het maken van machines praten als mensen

Innovatie;? M2M-markt stuitert terug in Brazilië; Samenwerking; Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek;? CXO; Wie beïnvloedt CIO’s? Hier is de top 20; CXO, ANZ Bank tech executive dek shuffle

Maar een follow-up verklaring van Microsoft, die duidelijk is doorgelicht door advocaten en het topmanagement, kwam minder dan 24 uur later en is boordevol qualifiers

De verklaring kwam in twee stukken. Eerste

Het goede nieuws is dat deze verklaring verduidelijkt de betekenis van “Sommige edities uitgesloten” van die eerdere voetnoot. Windows RT is dood, natuurlijk, dat wisten we al. En nee, het gratis upgrade is niet van toepassing op Enterprise-edities van Windows. Die upgrades zijn alleen verkrijgbaar via volume licentieprogramma’s, en slechts VL klanten die betalen voor de Software Assurance-voordeel zal de Windows 10 upgrade krijgen. Eerlijk genoeg.

Maar ik merkte iets vreemds in de rest van die paragraaf. Niet een keer, maar twee keer, het verwijst naar “de consument gratis upgrade te bieden.” Dat woord van de consument, die nergens te vinden was in de aankondiging in januari, heeft een zeer specifieke betekenis wanneer het verwijst naar desktop-besturingssystemen van Microsoft. Consumer edities, zoals Windows 7 Home Premium, zijn te onderscheiden van zakelijke uitgaven, die meer kosten en het woord Professional, Pro, Business of Enterprise als onderdeel van de naam.

U kunt veel voorbeelden van deze verschillen in officiële ondersteuning van Microsoft documenten te vinden. Op de pagina van Microsoft Support Lifecycle is een typisch voorbeeld.

Terug in januari, Windows 10 was van plan om een ​​gratis upgrade voor iedereen, met slechts Volume License klanten uitgesloten zijn. Waarom is het woord consument nu kruipen in officiële verklaringen? Zullen de mensen met behulp van Windows-pc’s voor zakelijke doeleinden te krijgen een gratis upgrade, of zullen ze gedwongen worden om te betalen?

Op basis van eerdere ervaringen, ik ben bang dat er zal een onwelkome verrassing voor zakelijke gebruikers later dit jaar.

En dan is er nog het tweede deel van de verklaring, die is dicht met juridisch jargon. Ik heb wat keel-clearing vanaf het begin geknipt, samen met een gratuite discussie over de gevaren van illegale software. Dit is het relevante deel

Daar gaan we weer.

Microsoft wil de pers en het publiek te denken van Windows 10 als een gratis upgrade voor iedereen. En ze willen een wrijving-gratis upgrade ervaring via Windows Update, die hen ten goede zal komen door het verkrijgen van hun gehele klantenbestand (of een zeer groot deel van het) op de meest recente versie te bieden.

Maar nu de advocaten zijn druk bezig het toevoegen van uitzonderingen, met inbegrip van het recht om u te slepen in de rechtbank als ze denken dat je hun licentievoorwaarden hebben geschonden. (En vergis je niet over, Microsoft regelmatig trekt mensen voor de rechter voor het installeren van Windows zonder ervoor te betalen.)

Dit alles betekent dat we in voor een nieuwe ronde van verwarrende vragen over licenties. Hier is een lijst ik kwam met recht uit de top van mijn hoofd.

Waarom hebben veel boards vertrekken IT-beveiliging in de eerste plaats om de veiligheid technici, en waarom kan niet techies overtuigen hun boards om schaarse geld te besteden aan de bescherming van informatie van belanghebbenden? Wij bieden aanwijzingen over hoe de IT security governance gap te sluiten.

Wat is verdrietig over dit hele rotzooi is dat Microsoft een kans om een ​​gedurfde stap te maken en iets echt innovatief met softwarelicenties te doen gehad. In plaats daarvan, we zijn terug te muggenziften en het gebruik van Orwelliaanse taal als ‘echte’ onmogelijke ingewikkelde situaties te beschrijven.

Kijk, Microsoft probeert uit het betaalde upgrade bedrijfsleven te krijgen, althans voor zover de consument betreft. Terug in januari, Myerson beschreef de brave new world van Windows 10 en daarbuiten als een eenvoudige service: “En net als elke Internet service, het idee van de vraag ‘Welke versie bent u?’ zal ophouden te zin te maken, “zei hij.

Als dat is het doel, waarom dan niet gewoon zeggen: “Als je vandaag de dag een pc bezitten, kunt u Windows 10 gratis te installeren.” Noem het een eenmalige amnestie, indien nodig, maar krijgen verleden. Waarom aandringen op deze vreemde en verouderde “legitieme Windows” concept?

In de praktijk, de nieuwste aankondigingen van Microsoft zeggen, heel eenvoudig, dat de consument niet direct voor Windows nog langer te betalen.

Windows prijzen zijn kelderende voor jaren. Deze grafiek toont de upgrade prijzen die op de lancering dag werden aangeboden voor de laatste vier belangrijke versies van Windows.

Inleidende prijzen voor Windows upgrades, 2006-2015

Windows Vista Home Premium en Business upgrades waren $ 159 en $ 259 op de lanceerdag. Ouch.

De inleidende upgrade prijzen voor de opvolger van Vista, Windows 7, werden beschreven als een “schreeuwen deal” op $ 50 en $ 100 voor de Home Premium en Pro-edities, respectievelijk.

Zoals big data, het internet van de dingen, en social media spreidden hun vleugels, ze brengen nieuwe uitdagingen voor informatiebeveiliging en privacy van de gebruiker.

Voor Windows 8 Pro, de inleidende upgrade prijs was $ 40.

En nu Windows 10 zal gratis zijn voor een zeer groot aantal mensen te zijn, hoewel we niet helemaal hoe velen weten.

OEM’s moeten nog Microsoft betalen voor licenties, een prijs die mee naar PC kopers wordt doorgegeven, maar die kosten zijn plotsklaps eveneens gedaald.

De nieuwe Windows 8 met Bing SKU is gratis voor een aantal kleine Windows tablets en de kosten zo weinig als $ 15 aan anderen. We weten niet hoeveel Microsoft aan het opladen is voor de standaard editie van Windows 8.1 op de meer conventionele PC form factors, maar het is een zeer goede gok dat dat prijskaartje is een fractie van wat het was gewoon een paar jaar geleden.

Als Microsoft menens is verhuizen naar een business model waar de Windows-versies er niet toe doen en het grootste deel van de omzet komt uit diensten zoals Skype en Office 365 en Azure, waarom dit laatste wanhopige beetje klampt zich vast aan een achterhaald businessmodel?

? M2M markt stuitert terug in Brazilië

Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek?

Wie beïnvloedt CIO’s? Hier is de top 20

ANZ Bank shuffle tech executive dek