Nieuw-Zeeland’s breedband warboel

Podcast niet werkt? Klik hier om het bestand te downloaden.

Malcolm Turnbull zei onlangs dat, we moeten kijken naar Nieuw-Zeeland, om te zien hoe de uitrol van een high-speed breedband netwerk.

Deze week zien we hoe er is veel te leren van de manier waarop Nieuw-Zeeland is om dingen te doen. Helaas, het lijkt een les in hoe je de concurrentie te beperken.

Het is alweer twee jaar geleden dat Twisted Wire laatste gekeken naar de Kiwi’s ‘; project Ultra-Fast Broadband (UFB). Destijds had de Nieuw-Zeelandse regering niet de grote aanbesteding voor Refrein aangeboden, maar Nieuw-Zeeland Telecom had aangeboden om structureel te scheiden als het kreeg de jol. Als het niet zo Telecom was gegaan, dan is de bieder zou vinden zelf opbouwen van een netwerk concurreren met fiber-to-the-node (FttN) het netwerk van de gevestigde exploitant.

Gelukkig is de overheid zag zin, bood de opdracht aan Telecom en de structurele scheiding ging vooruit. Maar het was niet de enige winnaar. Energiebedrijven hebben contracten gewonnen in sommige delen van het land, wat betekent dat de concurrentie infrastructuur bestaat in vele plaatsen. Het zal interessant zijn om te zien hoe de take-up rate gaat, met Refrein graag klanten op zijn eigen netwerk te houden voor zo lang mogelijk.

‘Je bent niet de eerste persoon om te zeggen dat “, zegt David Stone, CEO van de Nieuw-Zeelandse Telecom Forum, het equivalent van de Australian Communications Alliance.

We horen ook van Paul Brislen, chief executive bij Telecommunications Users Association van Nieuw-Zeeland, die ons vertelt hoe veel van de details in de manier waarop diensten worden ingezet up worden vastgebonden in het geheim contracten tussen de overheid en de gevestigde exploitant. Klinkt bekend?

Speelduur: 31 minuten, 39 seconden

? M2M markt stuitert terug in Braziliƫ

Chorus kondigt gigabit-speed breedband in heel Nieuw-Zeeland

Telstra, Ericsson, Qualcomm bereiken 1Gbps aggregaat snelheden in levende 4G-netwerk-test

? Reliance Jio rotsen Indiase telecom met goedkope data en gratis voice

Innovatie;? M2M-markt stuitert terug in BraziliĆ«, Telco’s, Koor kondigt gigabit-speed breedband in heel Nieuw-Zeeland; telecombedrijven, Telstra, Ericsson, Qualcomm bereiken 1Gbps aggregaat snelheden in levende 4G-netwerk te testen, Telco’s;? Reliance Jio rotsen Indiase telecom met goedkope data en gratis voice