Nieuwe Intel-chips te nemen op Transmeta

Op dinsdag is het Santa Clara, Californië op basis van chipmaker vrijgeven van een 500MHz Pentium III, dat is “de laagste energie verbruikende PC-processor die ooit is gebouwd”, zegt Frank Spindler, general manager van de mobiele producten groep bij Intel; (INTC). De chip gigant wordt ook het vrijgeven van een soortgelijke 500MHz Celeron voor budget notebooks.

De twee ultra-low-power chips zijn direct gericht op het nemen van de kijker weg van Transmeta, dat vorig jaar kwam naar buiten met chips die standaard notebook toepassingen kunnen draaien zonder verbruiken evenveel macht als de traditionele Intel-chips.

Dit is ‘The Empire Strikes Back’ in zekere zin “, zegt Nathan Brookwood, analist bij Insight 64.

Gemiddeld is de nieuwe Pentium III verbruikt ongeveer een halve watt van de macht, of minder dan de helft van de kracht van Intel’s huidige notebook chips. IBM, (IBM) heeft de chip verwerkt in een ThinkPad voor de Japanse markt, die ongeveer vijf uur op een enkele batterijlading kan draaien, zei Spindler. De IBM notebook is voorzien van een fan, maar sommige modellen uit andere hardware zal niet fabrikanten.

Intel dichten van de kloof; Hoewel het vergelijken van de prestaties van de batterij tussen Intel en Transmeta’s chips is moeilijk gebleken als gevolg van veranderingen in notebook ontwerpen en andere factoren, de IBM resultaten lijken erop te wijzen Intel heeft ongeveer bereikt pariteit met Transmeta.

De ThinkPad met de ultra-low-power Pentium III werd oorspronkelijk ontworpen met een Crusoe-processor in het achterhoofd, IBM vertegenwoordigers zei onlangs. IBM, echter, trok de stekker op de Transmeta project, omdat de notebook toonde batterijduur van minder dan zes uur. Hoewel dat is beter dan de meeste notebook chips, de extra kosten die betrokken zijn bij het testen en de marketing van een nieuwe chip gevraagd IBM te passen.

Spindler zei Intel’s huidige 600MHz Pentium III voor notebooks, die meer stroom verbruikt dan de nieuwe chips, overtreft Transmeta Crusoe’s. De Pentium III 600MHz “zal twee tot drie keer zo snel uit te voeren als de Transmeta,” aldus Spindler.

In een potentieel meer onheilspellende noot voor Transmeta, heeft zij niet een enorme technologische inspanningen voor Intel om de kloof te dichten nemen. De nieuwe ultra-low-power Pentium III en Celeron chips niet wezenlijk verschillen van een architectonisch oogpunt van de mobiele Pentium III’s of Celerons vrijgegeven vorig jaar, zei Spindler.

Om energie te besparen, Intel heeft in wezen gebruik van bepaalde kenmerken ontdekt nadat de chips kwam. Intel kondigde eerst de chips in oktober.

Intel kan krijgen in dit marktsegment, zonder een belangrijke ontwikkeling inspanning, “Brookwood opgemerkt.

Tegen het midden van het jaar, zal Intel extra stroomverbruik verbeteringen zien wanneer het omschakelen van het 0,18 micron productieproces naar de 0,13 micron productieproces. Niet alleen leidt dit tot kleinere, koelere chips, maar deze processors worden gemaakt met koper in plaats van aluminium, draden. Omdat ze elektriciteit beter uit te voeren, zal koper chips stroomverbruik te verminderen.

Lopende rivaliteit; Hoewel de strijd tussen Intel en Transmeta is uitgegroeid tot een van de belangrijkste debatten in de halfgeleider- wereld, Spindler erkend dat het ook een bijzaak in het grotere geheel der dingen. Deze ultra-low-power chips gaan in miniatuur notebooks of sub-notebooks, die over het algemeen kleine schermen en toetsenborden bevatten. Tot op heden zijn deze notebooks voornamelijk verkocht in Japan en in beperkte aantallen.

Daarentegen is het belangrijkste segment van de notebook markt verhuizen naar ‘dun en licht’ ontwerpen. Deze notebooks over het algemeen iets te meten meer dan een inch dik en hebben 13- tot 14-inch schermen.

Intel, Intel klikt up Movidius om toekomstige computer vision te creëren, VR technologie; Processors; Intel lanceert 7de generatie processors 4K UHD duwen om de massa’s, opslag, Intel levert nieuwe 3D NAND SSD’s voor pc’s, data centers, internet van de dingen; Enterprise Software ;? Onder enterprise tech reuzen, pragmatische innovatie overneemt

Ongeveer 60 procent van de (notebook) markt zal migreren in deze dunne-en-lichte segment “, aldus Spindler.

Net als andere mobiele Pentium III’s, de nieuwe chip bevat SpeedStep-technologie, die de chip run in een trager tempo laat bij het werken op de batterij. De chip draait op 500MHz wanneer aangesloten op een muur en op 300MHz op batterijen. De Celeron geen SpeedStep bevatten. Beide bevatten echter QuickStart, die het stroomverbruik vermindert tussen toetsaanslagen.

In volume, 500MHz Pentium III’s kosten $ 208 per stuk, terwijl de Celeron gaat voor $ 118. Deze prijzen zijn hoger dan die voor een aantal andere mobiele Intel-chips. “Om de kwaliteit van silicium hier te komen, is er een premie voor de low-voltage-mogelijkheden”, aldus Spindler.

Intel klikt up Movidius om toekomstige computer vision te creëren, VR tech

Intel lanceert 7de generatie processors 4K UHD duwen om de massa’s

Intel levert nieuwe 3D NAND SSD’s voor pc’s, data centers, Internet of Things

? Onder enterprise tech reuzen, pragmatische innovatie overneemt