Red Hat viert 10 jaar van Red Hat Enterprise Linux

Red Hat heeft 10 zeer goede jaren gezien.

In 2002, Red Hat was misschien wel de grootste van de Linux-distributeurs, maar de grootste? SUSE en Caldera – voordat het ging naar de donkere kant en werd Darth SCO –were ook kanshebbers voor de bovenste plek. Achter hen, nu worstelen Linux bedrijven zoals Mandriva en overleden bedrijven Nakomelingen Linux, die probeerde te Debian Linux te nemen op de markt, waren ook potentiële spelers. Dan, tien jaar geleden, Red Hat voltooide de verhuizing, die het zou nemen van de eerste onder gelijken om zijn zakelijke Linux top hond: de release van Red Hat Enterprise Linux (RHEL) aan het zijn de eerste miljard dollar pure open-source play bedrijf.

Vandaag de dag, Paul Cormier, voorzitter van producten en technologieën van Red Hat’s zei in een verklaring dat “Red Hat is dankbaar voor de wereldwijde Linux-gemeenschap en al onze partners, en is er trots op de resultaten die we hebben gemaakt met Red Hat Enterprise Linux te herkennen. Voortbouwend op het laatste decennium, vandaag Red Hat maakt van de meest geavanceerde IT-omgevingen in organisaties die producten en diensten die echt verbeteren van de manier waarop we werken en leven aan te bieden. Red Hat Enterprise Linux is een geweldig voorbeeld van het maken van ontwrichtende technologie een industrie-standaard. ”

Inderdaad het heeft, maar terug als Red Hat eerst zijn “ontwrichtende” move gemaakt, veel Linux-fans gehate verandering Red Hat’s in de richting. Zij deden dit omdat tegelijkertijd Red Hat werd de lancering van RHEL, werd het sluiten van de low-end Linux-distributie: Red Hat Linux (RHL)

De laatste boxed distributie-ja Linux gebruikt om te komen in de vakken-Red Hat Linux 9 was bedoeld voor iedereen, maar thuisgebruikers aan corporate IT-afdelingen. Met de release van RHEL en pensioen van RHL, niet-zakelijke gebruikers van Red Hat voelde vaak alsof ze waren gedwongen om te upgraden of zelfs verlaten.

Fedora, Red Hat Linux distributie gemeenschap was OK, maar het was niet hetzelfde. Vanaf de eerste dagen, was het duidelijk Fedora was bedoeld voor ontwikkelaars die de verste code wilde en niet voor small office / home office Linux-gebruikers.

Zoals Cormier vertelde Timothy Prickett Morgan van The Register, “We kregen te maken met een heel moeilijke beslissing toen, en we hebben echt wed dat de onderneming op dit en het zijn vruchten afgeworpen in een miljard manieren. We maakten een beslissing om te stoppen met Red Hat Linux, die op dat moment was het meest populair, hobbyist Linux-besturingssysteem die er zijn. het was een zeer, zeer, zeer impopulaire beslissing met de ingenieurs en met een aantal mensen in de gemeenschap. de ingenieurs vroeg de CEO om me te vuren op het moment. ”

Dat deden ze inderdaad. Ik hoorde alles over op het moment van een aantal van hen. Red Hat’s timing en hoe het heeft zijn boodschap aan haar gebruikers ook zijn behandeld beter. Red Hat 9 had een zeer korte ondersteunde levensduur. Bovendien, Red Hat fans van de dag vermoedde dat Red Hat begon om weg te komen van de Linux desktop te verplaatsen. Ze hadden gelijk.

Hoewel Red Hat heeft nog steeds een desktop-versie, RHEL Desktop Red Hat’s echte desktop belang, met zo veel als het heeft een, is de thin-client Linux desktop model. Dit is gebaseerd op een Simple Protocol for Independent Computing Environments (SPICE) -gebaseerde virtual desktop infrastructure (VDI). De bottom line hoewel, zoals Jim Whitehurst, Red Hat CEO vertelde me dat vorig jaar is dat hij denkt dat de ‘Fat client-besturingssysteem [de traditionele desktop] wordt steeds meer een legacy applicatie. “Ubuntu. Linux Mint, MEPIS en Peppermint OS-gebruikers, een paar te noemen, zou smeken om niet mee eens.

Dat alles onder de brug, Red Hat werd bewezen rechts. De echte rijkdom voor Linux zou afkomstig zijn van servers. Dat is waar tot op de dag. Hoewel relatief weinig mensen lopen Red Hat op hun bureaublad, grote bedrijven en websites vertrouwen op Red Hat elke dag.

Zoals Al Gillen, IDC programma VP of System Software zei in een verklaring, “Red Hat een nieuwe weg ingeslagen, niet alleen voor zijn eigen voordeel, maar voor een groot aantal andere zakelijke entiteiten die commerciële ondersteuning voor open-source gebaseerde producten aan te bieden, proberen en stel je voor een wereld van vandaag als Red Hat was niet met succes het concept van abonnement gebaseerde support enterprise-class ingevoerd voor een open source product. ”

OK, probeerde ik. Dat kan ik niet. Iedereen die iemand is in de open-source software, SugarCRM, Alfresco, en zelfs zwart-schapen Oracle, vertrouwen op enterprise abonnement modellen.

Enterprise Software; Sweet SUSE! ? HPE haken en ogen zelf een Linux-distro, Cloud, Red Hat is van plan nog steeds op dat de OpenStack vennootschap; Enterprise Software, te beginnen met Linux in de vroege dagen, Linux, Linux survival guide:? Deze 21-toepassingen kunt u gemakkelijk tussen Linux en Windows bewegen

Vandaag de dag, Red Hat blijft om verder te gaan met zijn business georiënteerde kijk op Linux. In een persconferentie vandaag, Red Hat executives zei te vergeten over Linux. In plaats daarvan moeten gebruikers zich richten op open source gebaseerde cloud-technologieën en virtualisatie. Het zijn deze, en de Linux leidingen die hen steunt die ervoor zorgt dat Red Hat gaan vooruit en bedrijven zoals VMWare of Microsoft die proberen te houden met de eigen manieren om enterprise servces te leveren zal worden achtergelaten.

Net als die eerste verhuizing naar RHEL, zijn deze woorden gaan sterkste fans Linux ergeren. Ik durf te wedden hoewel dat net als de verschuiving naar RHEL deze aanpak van zich te concentreren op wat Linux in plaats kan leveren dan op Linux als zodanig zal zijn precies wat bedrijven willen horen.

 verhalen

Execs: Red Hat naar EL7 debuut in eind 2013, neemt voortouw in cloud-tijdperk

Fedora 17 en GNOME 3.4: Terugkeer naar een bruikbare Linux-desktop (Review)

Red Hat debuteert OpenShift Origin project, neemt uithaal op VMware’s Cloud Foundry

Red Hat en SUSE mee IBM in de nieuwe Linux-systeem, Canonical kiest uit

Red Hat voorzichtig optimistisch over Microsoft’s Open Technologies Inc

Sweet SUSE! HPE haken en ogen zelf een Linux distro

? Red Hat is van plan nog steeds op dat de OpenStack bedrijf

? Beginnen met Linux in de vroege dagen

Linux survival guide: Deze 21-toepassingen kunt u gemakkelijk tussen Linux en Windows bewegen